Thursday, May 31, 2012

kuih melaka


kuih melaka kebiasaannya dijadikan sebagai makanan pencuci mulut. Nenek aku suka buat kuih melaka ni ketika Bulan Ramadhan menjelma. intinya biasalah gula melaka yang diketuk halus. kenapa tepung dia berwarna kuning?? 





sebabnya, warna inci ni je laa yang tinggal hehe. selalu buat warna hijau, tapi warna hijau dah habis nak buat macammana kan..^__^. warna dia bukan penentu rasa kuih ni. tapi disebabkan gula melakanya tau. 
part yang paling best bila dah siap rebus tu. aku dan adik2 sekalian mengaulkan kuih yang hampir bogel dipakaikan bajunya, bajunya ialah kelapa ni la. tak nak buat santan boleh la ambil sedikit sebagai balutan kuih melaka. sangat sedap.

aku gigit dan air gula melaka ni mengalir dalam mulut ku... wahhhh ni yang best, gula melaka menjadi cair dengan sebati. nyumm nyumm. tapi kalian makan jangan lupa baca doa k. 

bahan-bahan : tepung jagung, tepung gandum, gula melaka, air. 

selamat mencuba. ^_^


No comments:

Post a Comment